КЪДЕ ЩЕ СА ВИСОКИТЕ СГРАДИ В СОФИЯ

Назад

КЪДЕ ЩЕ СА ВИСОКИТЕ СГРАДИ В СОФИЯ

Къде ще са високите сгради в София ?

 „Законът за устройството и застрояването на Столична община дава възможност високите сгради да изникват в градската среда като едни пирончета. Затова се работи по промени в нормативната уредба за затваряне на „вратичките“, които позволяват поява на небостъргачи на най-различни места в столицата, и за дефиниране на местата, в които ще се изградят бъдещите ситита“, обясни арх. Здравков.

По думите му вече естествено се образува едно сити на входа на София – около станцията на метрото при „Интер експо център“. Там се намира най-високата сграда в България в момента – 126-метровата „Капитал Форт“. А до нея се изгражда бъдещият първенец – „Скай Форт“, който ще се извиси на 202 метра над земята.

„Скай Форт“ ще е офис сграда с общо 49 надземни и 3 подземни нива, включващи: висок партерен етаж с входни пространства, 36 офисни етажа, 3 двойни технически етажа, заведение за консумация на върха на сградата (на две нива), площадка и открита тераса за наблюдение. Двата небостъргача са част от бизнес комплекса Sofia Capital City, който ще включва още две бизнес сгради – East Fort и South Fort, а до тях ще има две жилищни кули-близнаци Sky Residences.

„Защо да не се развие сити и в западното направление – по бул. „Тодор Александров“, коментира главният архитект на София. Там имаше няколко проекта за високи сгради, но настъпилата криза през 2008 г. блокира бизнес намеренията. Преди 10 години гръцката компания „Аркон констракшънс“ планираше три небостъргача близо до кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и ул. „Опълченска“. Миналата година един от парцелите им бе закупен от строително-инвестиционната компания „Маркан“, която планира да вдигне на мястото два нови хотела в обща сграда.

В по-далечен хоризонт група високи сгради може да се оформи при продължението на бул. „Царица Йоанна“ до Околовръстното шосе, където е кръговото движение, смята Здравко Здравков. Преди десетина години американска компания обяви намерение да построи в района бизнес парк плюс хотел, конгресен център и жилищни кули. За целта фирмата придоби над 300 дка терени.

В цял свят местата около големите жп гари са подходящи за високи сгради. Северно от Централна гара София също би могло да се разположи високо строителство, смята главният архитект на Столична община.

Преди време две испански компании имаха намерение да изградят небостъргачи на територията на бившия железопътен завод до столичната железопътна гара, но проектите бяха замразени във фризера след 2008 г.

„Риофиса“ възнамеряваше да инвестира в 100-метрова сграда с офиси, в хотел и търговски център. През 2015 г. парцелът (85 дка) на компанията бе придобит за 10,2 млн. евро от Sabadell Real Estate Development – дъщерно дружество на испанската банкова група Sabadell.

Високите сгради в София трябва да вървят в комплект – като стадо овце. Мястото им е там, където има транспортни връзки, довеждаща инфраструктура (ток, вода, канал) и удобни паркинги, защото цялостната концепция за придвижване пеша е с насищане на функции при местата на метро станциите. Това е мнението на главния архитект на Столична община Здравко Здравков.
magnifier